RSS2.0

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İZİN YÖNERGESİ

14 Ekim 2011 Cuma

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İZİN YÖNERGESİ
Tebliğler Dergisinde Yayım Tarihi ve Sayısı : 10/05/1993 - 2382
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Esaslar
Amaç
Madde 1- Bu Yönergenin amacı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda ve diğer kanunlarda belirtilmiş olan izinler konusunu Milli Eğitim Bakanlığı personeli yönünden açıklamaktır.
Kapsam
Madde 2- Bu Yönerge; Millî Eğitim Bakanlığı merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatında görevli personelin izin işlemlerinin yürütülmesine ilişkin hükümleri kapsar.
İzin Süresini Kısaltma ve Kaldırma Yetkisi
Madde 3- Savaş ve olağanüstü hallerde Bakanlığın göstereceği lüzum üzerine Millî Eğitim Bakanı ile Başbakanın imzalayacakları ortak kararname ile izin süreleri kısaltılabilir veya kaldırılabilir.
Görev Yeri Değiştirilenlerin İzin Bilgileri
Madde 4- Görev yeri değiştirilen personelin şahsî dosyası gönderilirken, yıl içinde izin kullanıp kullanmadığı, kullanmış ise türü, süresi, hangi yıla ait olduğu ve hangi tarihler arasında kullandığı bir yazı ile yeni görev yerine bildirilir.
Belge Kullanımı
Madde 5- Her türlü izinlerde izne ayrılan personel için görevli bulunduğu birimlerce izin belgesi (EK-1) düzenlenir, izin belgesinin bir bölümü izne konu belgelerle birlikte personelin şahsî dosyasında muhafaza edilir. Diğer bölümü ise izne ayrılan personele verilir.
İzne Ayrılan Personele Vekalet
Madde 6- İzne ayrılacak personelin yürüttüğü görevin aksamaması için izin vermeye yetkili amirler göreve kimin vekalet edeceğini, personelin izne ayrılmasından önce tespit eder. Bu görev, özel bir hüküm yoksa, hiyerarşik kademeler dikkate alınarak, izine ayrılan personele makam ve unvan bakımından en yakın olana verilir.
Sorumluluk
Madde 7- İzin bitiminde görevine başlamayan, izin konusunda yanlış beyanda bulunan ve onaylı belgelere aykırı tasarrufta bulunanlar hakkında kanunî işlem yapılır.
İşçi Statüsündeki Personelin İzinleri
Madde 8- 1475 sayılı İş Kanununa göre Bakanlığımız teşkilatında görev yapanların yıllık izinleri 09-06-1972 gün ve 14220 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği"nde tespit edilen usulle verilir.
Sözleşmeli Personelin İzinleri
Madde 9- Sözleşmeli olarak çalışan personelin yıllık izin süreleri 28/06/1978 tarih ve 16330 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 06/06/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar"a göre belirlenerek sözleşme metninde gösterilir.
İKİNCİ BÖLÜM
Yıllık İzinler
Yıllık İzin Süresi
Madde 10- Hizmet süresi bir yıldan 10 yıla kadar (10 yıl dahil) olan memurların yıllık izin süreleri 20 gün, on yıldan fazla olanların ise 30 gündür.
Öğretmenler yaz ve dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara hastalık mazerete ve aylıksız izin halleri hariç ayrıca yıllık izin verilmez. Ancak, kendilerine ikinci görev olarak okul ve kurum yöneticiliği verilenler, öğrencisi olmayan akşam sanat okullarında görevli olanlar ile ilköğretim müfettişlerinin izin süreleri, hizmet sürelerine göre birinci fıkrada belirtildiği gibidir.
Yol Süresi
Madde 11- Yıllık izinlerini memuriyet mahallerinin dışında geçirecek olanların izin sürelerine, zorunlu hallerde memuriyet mahallî ile iznin geçirileceği mahallin uzaklığı dikkate alınarak, gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün olmak üzere toplam dört gün yol süresi eklenebilir.
Radyoaktif Ortamda Çalışanlar
Madde 12- 657 sayılı Kanunun 103, maddesi gereğince hazmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir ay süreyle sağlık izni verilir.
Yıllık İzinlerin Kullanılışı
Madde 13- Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir.
Birbirini izleyen iki yılın izni birleştirilerek o yıl içinde aynı usulle kullanılabilir. Bu şekilde birbirini izleyen iki yıla ait birleştirilen izin süresinden artan kısmın bir önceki yıla tekabül eden süre kadarı bir daha birleştirilerek kullanılamaz.
Devlet memurlarına gelecek yılın izninden mahsup edilmek üzere yıllık izin verilmez.
Amirin Takdir Hakkı
Madde 14- Amir, yıllık izinlerin yılın belirli zamanlarında kullanılmasında takdir hakkına sahiptir. Bu hakkını kullanırken hizmetin aksamaıııasını göz önünde bulundurarak hakkaniyet kuralları içinde personelin yıl içinde izin kullanma zamanlarını planlar
Yıllık İzin Vermekle Yetkili Amirler
Madde 15- Yıllık izinler, memurun isteği üzerine,
a) Merkez teşkilatında görevli Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı, Teftiş Kurulu Başkanı ve Özel Kalem Müdürüne Bakan tarafından, Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanı, Birinci Hukuk Müşaviri, Genel Müdür, Bakanlık Müşaviri, Basın ve Halkla ilişkiler Müşaviri, Bakanlık Daire Başkanı ve Savunma Sekreterlerinin izinlerini makamın bilgisi dahilinde Müsteşar tarafından, diğer personelin izinleri ise birinci sicil amirleri tarafından,
b) Taşra teşkilatında görevli personele birinci sicil amiri, birinci sicil amiri ilköğretim müfettişi olanlara ise ikinci sicil amiri tarafından,
c) Yurt dışı teşkilatında görevli personelden yıllık izinlerini görevli bulundukları memlekette geçirmek isteyenlere bağlı oldukları misyon şefleri tarafından, görevli oldukları memleket dışında veya Türkiye'de geçirmek isteyenlere ise bağlı oldukları misyon şefinin muvafakati ile Bakan tarafından,
verilir.

İzinli Personelin Göreve Çağrılması
Madde 16- Yıllık iznini kullanmakta olan memurlardan, izin vermeye yetkili amirin göstereceği lüzum üzerine memuriyet mahalline çağrılanlar, görevlerine dönmek zorundadırlar. Bu gibilere izin mahallinden görev mahalline geliş ve dönüşleri için yasal yollukları ödenir.
Yıllık İzin Sürelerinin Hesabında Dikkate Alınacak Hizmet Süreleri
Madde 17- 657 sayılı Kanunun 102- maddesine göre verilecek izin sürelerine esas olacak hizmetin hesaplanmasında, Sayıştay Genel Kurulunun 24/03/1971 gün ve 3503/1 sayılı Kararma göre hangi statüde olursa olsun, kamu kurumlarında geçmiş hizmetler ile T.C. Emekli Sandığına borçlanılıp, borçlanılmadığına bakılmaksızın muvazzaf askerlikte geçen süreler dikkate alınır.
657 sayılı Kanunun 87. maddesi kapsamı dışındaki kurumlarda geçen sigortalı hizmetler, T.C. Emekli Sandığına tabi olarak geçen hizmetlerle birleştirilmiş olsa dahi, yıllık izin süresinin hesaplanmasında dikkate alınmaz.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Mazeret İzinleri
Türlerine Göre Mazeret İzinleri
Madde 18- Yıllık izinlerini kullanıp kullanmadıklarına bakılmaksızın personele, 657 sayılı Kanunun 104. maddesine göre aşağıda açıklanan hususlar dahilinde mazeret izni verilir.
a. Verilmesi Kanunen Zorunlu Olan Mazeret İzinleri:
1) Kadın memura, doğum yapmasından önce doktor raporu üzerine üç hafta, doğum yaptığı tarihten itibaren altı hafta.
2) Erkek memura, isteği üzerine eşinin doğum yapması sebebiyle üç gün, 3) Memura isteği üzerine kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde beş gün,
izin verilir.
Ayrıca, doğum yapan kadın memurlara, doğum yaptığı tarihten altı hafta sonra doğumun sezaryenla olmasına bağlı olarak düzenlenen sağlık raporunda gösterilen istirahat süresinden altı haftayı aşan sürenin bitiminden başlamak ve günde bir buçuk saat olmak üzere altı ay süre ile süt izni verilir. Bunlardan süt izni kullanacak öğretmenlerin süt izinlerinin kullandırılmasında eğitim ve öğretimin aksatılmaması esastır. Bu bakımdan okul öncesi, ilkokul ve ilköğretim okulu birinci kademede görevli öğretmenlerin eğitim ve öğretim saatleri dışında; ilköğretim okulu ikinci kademe, ortaokul, lise ve dengi okullarla yaygın eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerin çocuk emzirme durumları göz önünde bulundurularak derslerin günün belli saatlerine konulmak suretiyle süt izni kullanmaları sağlanır.
b. Amirin Takdirine Bağlı Olan Mazeret İzinleri:
1) Yukarıda belirtilen hallerden başka bir yıl içinde (takvim yılı) toptan veya parça parça olarak, mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebilir.
2) Zaruret halinde on gün daha aynı usulle mazeret izni verilebilir. Ancak, ikinci kez verilen on günlük mazeret izni, memurun yıllık izninden düşürülür. Bu izin; yıllık iznini kullanmış olanlara, aday memurlara ve öğretmenlere verilmez.
Mazeret İzni Vermekle Yetkili Amirler
Madde 19- Zamanlama bakımından mazeretin gerektirdiği süre içinde olmak kaydıyla;
a) 18. maddenin (a) fıkrasında belirtilen "Verilmesi Kanunen Zorunlu Olan Mazeret İzinleri", 15. maddede belirtilen amirler tarafından,
b) 18. maddenin (b) fıkrasında belirtilen "Amirin Takdirine Bağlı Olan Mazeret İzinleri", dairesi amirinin muvafakatı ile merkezde atamaya yetkili amirler, illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar ve yurt dışında diplomatik misyon şefleri tarafından,
verilir.
İzin verme yetkisi, alt kademelere devredilebilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Hastalık izinleri
Hastalık İzinleri
Madde 20- Memurlara 15. maddede belirtilen amirlerce hastalık raporlarında gösterilen istirahat süreleri kadar izin belgesi (EK-I) tanzim edilerek hastalık izni verilir.
Hastalık izinlerinin, raporda veya izin belgesinde aksine bir kayıt bulunmadığı takdirde görev mahallinde geçirilmesi zorunludur.
a. Sağlık Kurulu Raporlarına Göre Verilecek Hastalık İzinleri:
Resmî sağlık kurullarınca düzenlenen raporlarda gösterilen lüzum üzerine, memurlara verilecek lıastalık izin süresi 657 sayılı Kanunun 105. maddesinde öngörülen süreleri geçemez.
b. Tek Hekim Raporlanna Göre Verilecek Hastalık İzinleri:
1) "Memurların Hastalık Raporlarını Verilecek Hekim ve Resmî Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelik" uyarınca tek hekimlerce memur göreve başlamadan kısım kısmı veya bütün olarak 20 güne kadar rapor verilebilir.
Hastalığın devamı veya başka bir hastalığa yakalanma sebebiyle görevlerine başlayamayan memurların müteakip muayene ve tedavileri resmî yataklı tedavi kurumlarınca yapılır ve bunların hastalık raporları adı geçen kurumların sağlık kurullarınca düzenlenir.
Ancak, o yerde resmî tedavi kurumu bulunmaması ve hastanın, tıbbî veya ulaşım imkansızlığı sebebiyle resmî yataklı tedavi kurumu bulunan yere gönderilememesi halinde tek hekimler en çok 20 gün daha ikinci bir rapor verebilirler. Bu raporun geçerli sayılabilmesi için tıbbî sebeplerin hekimce, ulaşım imkansızlığının da mahallî mülkî amirlikten alınan bir yazı ile belgelendirilmesi ve kurumun veya il sağlık müdürlüğünün belirleyeceği sağlık kurullarınca da onaylanması gerekir.
2) Yıllık izinlerini kullanmakta iken hastalanan ve hastalık raporu verilen memurların kullanamadıkları yıllık izin süreleri, 657 sayılı Kanunun 102. maddesi göz önünde bulundurularak hesaplanır ve aynı Kanunun 103. maddesine göre kullandınlır.
3) Hekim veya sağlık kurullarınca hastalıkları dolayısıyla istirahatına lüzum görülen memurlardan görev mahallinde bulunanlar bir üst amirine, görev mahallî dışında bulunanlar ise o yerin millî eğitim müdürlüğüne en geç 2 gün içinde, sağlık raporlarını vermek zorundadırlar.
Raporu alan amir veya millî eğitim müdürlüğü yetkilisi, raporların usulüne uygun olup olmadığını tetkik ederek, usulüne uygun olmadığı anlaşılan raporları ibraz edenlerin en kısa zamanda görevlerine başlamalarını bir yazı ile bildirir.
Görev mahallî dışında alınmış usulüne uygun raporlar millî eğitim müdürlüğü tarafından raporun teslim edildiği gün içinde gerekli işlem yapılmak üzere personelin görevli olduğu kuruma en seri biçimde gönderilir.
4) Acil vakalarda düzenlenen hastalık raporları uyarınca hastalık izni verilebilmesi için raporda, vakanın acil olduğunun belirtilmiş olması şarttır.
Hastalık izni vermeye yetkili amirler, lüzum gördükleri takdirde hastalık raporunun acil bir vaka üzerine düzenlenip düzenlenmediğinin doğrulanmasını en yakın resmî sağlık kurulundan isteyebilirler.
Acil vaka olduğu belirtilmeyen raporlarla, resmî sağlık kurullarınca acil vaka üzerine düzenlenmediği belirtilen raporları alan memurlar, hastalık izni kullanıyor sayılmakla beraber en kısa zamanda "Devlet Memurlannın Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetme!igi"nin ilgili maddelerine göre muayeneye sevkedilir ve haklannda bu muayene sonucuna göre işlem yapılır.
5) Resmî sağlık kurullarınca düzenlenen veya onaylanan raporlara göre verilen hastalık izinleri hariç, tek hekimlerin değişik tarihlerde düzenledikleri hastalık raporlarında gösterdikleri zorunluluk üzerine, kendilerine yıl içinde toplam 40 gün hastalık izni verilen memurların, o yıl içinde bu süreyi aşan ilk ve müteakip bütün hastalık raporlarının geçerli sayılabilmesi için bunların kurumunun veya İl Sağlık Müdürlüğü'nün belirleyeceği resmî sağlık
kurullarınca onaylanması gerekir.
6) Resmî sağlık kurullarında fenne veya usule aykırı olarak onaylanan raporlarla,
"Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmî Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelik ve Devlet Memurları Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği"nde tespit edilen usul ve esaslara uyulmaksızın alınan hastalık raporlarına dayanılarak hastalık izni verilemez.
c. Yurt Dışından Alınan Raporlara Göre Verilecek Hastalık İzinleri;
Yurt dışında görevli memurlar ile geçici görevle veya bilgi ve görgülerini artırmak, staj yapmak gibi sebeplerle yurt dışına gönderilen yada kanunî izinlerini yurt dışında kullanan memurlardan hastalananların tedavileri, "Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmî Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelik"in 2. maddesi uyarınca büyükelçiler tarafından o ülkenin mahallî mevzuatına göre tespit edilerek Dışişleri Bakanlığına bildirilen hekim veya sağlık kuruluşlarınca yapılması ve hastalık raporlarının da aynı hekim veya sağlık kuruluşlarınca düzenlenmesi gerekmektedir.
Bu bakımdan yabancı ülkelerden alınan hastalık raporlarının geçerli sayılabilmesi ve tedavi giderlerinin karşılanabilmesi için;
a) Tedavi talebiyle ilk olarak ilgili misyon şefine başvurulması,
b) Muayene ve tedavinin misyon şefinin sevkedeceği hekim veya sağlık kuruluşunda yaptırılması,
c) Tedavi sonucu alınan rapor veya belgelerin Türkçe veya yabancı dildeki nüshalanın o ülke mevzuatına uygun olduğunu belirten şerhlerin konularak ilgili misyon şefi tarafından onaylanması,
şarttır.
Raporların yalnızca Türkçe tercümelerinin yabancı dildeki asıllarına uygun olduğunun misyon şefine onaylattırılması, raporun o ülke mevzuatına uygun olduğu anlamına gelmeyeceğinden bu usule uyulmadan alınan yurt dışı raporlarına dayanılarak hastalık izni verilemez.
Hastalık Raporları İzne Çevrilmeyenler
Madde 21- Usule veya fenne aykırı olması sebebiyle hastalık raporları izne çevrilmeyerek görevlerine başlamaları tebliğ edilen memurlardan görevlerine başlamayanlar, izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terketmiş sayılarak haklarında 657 sayılı Kanuna göre işlem yapılır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Aylıksız İzinler
Aylıksız İzin Türleri
Madde 22- Görülecek lüzum üzerine personele verilebilecek başlıca aylıksız izin türleri şunlardır.
a. Yakınlarının Hastalığı Sebebiyle Verilecek Aylıksız İzin:
657 sayılı Kanunun 108. maddesine göre, Devlet memuru refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya önemli bir hastalığa tutulmuş olması ve bunun raporla belgelendirilmesi şartıyla Devlet memurlarına istekleri üzerine en çok altı aya kadar aylıksız izin verilebilir.
b. Doğum Sonrası Aylıksız İzin:
Doğum sonrası 6 haftalık iznin, sezaryenla olması halinde düzenlenen sağlık raporunda gösterilen istirahat süresinin bitiminden itibaren, memurun isteği üzerine en çok 6 aya kadar aylıksız izin verilebilir. Bu sürenin tamamı bir defada verilebileceği gibi istek üzerine daha az
sürede de verilebilir. 6 aylık aylıksız iznin başlangıç tarihi doğum sonrası iznin bitim tarihidir. Bu tarihten sonra belirli bir süre görev yaparak aylıksız izin almak isteyenlere 6 aylık süreden görev yaptığı süreler düşülerek kalan süre kadar aylıksız izin verilir. 6 aylık sürenin bitimine l aydan daha az bir süre kalmışsa aylıksız izin verilmez.
c. Askerlik İçin Aylıksız izin:
Muvazzaf askerliğe ayrılacak memurlara, görev yerleri saklı kalmak suretiyle askerlik süresince aylıksız izin verilir.
d. Yurt İçine ve Yurt Dışına Sürekli Görevle Atanan Memurların Eşlerine Verilecek Aylıksız İzin:
Yurt içine ve yurt dışına sürekli görevle atanan memurların eşlerine en çok dört yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak, bu süre bir defada kullanılabileceği gibi bölümler halinde de kullanılabilir.
İşçi veya sözleşmeli statüde görevli olanların eşlerine bu fıkra uygulanmaz.
e. Dış Memleketlerde Görev Alacak Memurlara Verilecek Aylıksız İzin:
657 sayılı Kanunun değişik 77, maddesine göre kurumunun muvafakati ile yabancı bir memleket veya uluslar arası kuruluşta görev alacak memurlara Bakanlık teklifi (memurun görev yaptığı daire hazırlar) Başbakanın izni ile 3'er yıllık sürelerde memuriyet süresince toplam,
1) Yabancı memleketlerde 10,
2) Uluslararası kuruluşlarda 21, yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
f. Bilgilerini Artırmak Üzere Dış Memleketlere Gönderilecek Memurlara Verilecek Aylıksız izin:
Aslî memur olarak atanmış olanlardan mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere 657 sayılı Kanunun 78 ve 79. maddeleri uyarınca, dış burslara dayanılarak gönderilenlerin bir yılı aşan müddetleri ile şahsen özel burs sağlayanlara aylıksız izin verilebilir.
Bunlardan, uzatma süresi dahil dış burslara dayanılarak gönderilenlere verilecek aylıksız izin süresi 3 yılı, şahsen özel burs sağlayanlara verilebilecek aylıksız izin süresi ise 4 yılı hiçbir şekilde geçemez.
Ancak, şahsen özel burs sagiayanlara aylıksız izin verilebilmesi için bursun miktarı, şekli, süresi ve kaynağı bakımından izin vermekle yetkili makamca uygun bulunması şarttır.
g. Bilgilerini Artırmak Üzere Dış Memleketlere Gönderilen Memurların Eşlerine Verilecek Aylıksız İzin:
657 sayılı Kanunun 78 ve 79. maddeleri uyarınca, mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere gönderilen memurların eşlerine, en çok 4 yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak, bu süre bir kerede kullanılabileceği gibi bölümler halinde de kullanılabilir.
İşçi veya sözleşmeli statüde görevli olanların eşlerine bu fıkra hükmü uygulanmaz.
Aylıksız İzin İsteğinde Uyulacak Esaslar
Madde 23- Aylıksız izin işlemlerinin yürütülmesinde aylıksız izin isteğinde bulunan personelin; Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkında Yönetmelik'de belirlenen usul ve esaslara uygun bir dilekçe ile en az onbeş gün (acil vakalar hariç) önceden müracaat etmesi, dilekçede aylıksız izne ayrılmak istediği tarihin belirtilmesi ve aşağidaki belgelerin eklenmesi gerekir.
1) Yakınlarının hastalığı sebebiyle alınacak aylıksız izin için; memurun ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirdiğini ya da önemli bir hastalığa tutulduğu günü ve memur refakat etmediği takdirde hayatinin tehlikeye gireceğim belirten en az hükümet tabibinden alınacak sağlık raporu. Raporda, yalnız hastalık veya hastalıkla birlikte "refakat edilmesi gerekir" şeklinde belirtilen ifadeler aylıksiz izin verilmesinde yeterli değildir.)
2) Doğum sonrası alınacak aylıksız izin için; doğum raporu veya doğum olayını belgeleyen resmî belge,
3) Askerlik dolayısıyla alınacak aylıksız izin için; sevk pusulası,
4) Yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere yurt dışına gidecekler için; eğitim veya öğretim yapacağı kurumundan alınacak belge, dış burs veya şahsen özel burs sağladığına dair belge,
Bunların eşleri için verilecek aylıksız izinlerde, eşlerinin yurt dışında yukarıda belirtilen sebeplerle bulunduğunu gösterir belge,
5) Yurt dışına veya uluslararası bir kuruluşta görev alanlar île bunların eşlerine verilecek aylıksız izin için; görevlendirme belgesi.
Aylıksız İzin Verme Yetkisi
Madde 24- Bu Yönerge kapsamına giren personelin aylıksız izinleri;
a) 22. maddenin (e) ve (f) fıkrası kapsamına girenlere Bakan tarafından,
b) 22. maddenin diğer fıkraları kapsamıına girenlerden, merkez teşkilatında görevli olanlara ilgili birim amirinin muvafakati ile Personel Genel Müdürü tarafından, taşra teşkilatında görevli olanlara ise il millî eğitim ınüdürünün teklifi üzerine vali tarafından
verilir.
Gerektiğinde izin verme yetkisi alt kademelere devredilebilir.
Sicil dosyası Bakanlıkta tutulup, aylıksız izinleri valilikçe verilen personelin izni onaylarının bir süreri sicil dosyalarına konulmak üzere 15 gün içinde Bakanlığa (Personel Genel Müdürlüğü) gönderilir.
Aylıksız İzinleri Bakanlıkça yürütülen personel için Personel Genel Müdürlüğünce, valilikçe yürütülen personel için ise il millî eğitim müdürlüklerince düzenli kayıt tutulur.
Göreve Başlama Mecburiyeti
Madde 25- Aylıksız izin alan personel, izin süresinin bitiminden önce mazeret sebebinin ortadan kalkması halinde derhal görevine dönmek zorundadır. Mazeret sebebi ortadan kalktığı veya aylıksız izin süresi bittiği halde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılırlar.
ALTINCI BÖLÜM
Diğer İzinler
Öğrenim İzni
Madde 26- Bakanlık personelinden;
a) Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü ile Devlet Memurları Yabancı Diller Eğitim Merkezine devam edenlere, 7163 sayılı Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Teşkilat Kanununun 15. maddesi, Devlet Memurları Yabancı Diller Eğitim Merkezî Yönetmeliği'nin 14. maddesi ve Eğitim İç Yönetmeliğinin 34. maddesi gereğince eğilim süresince özlük haklarına dokunulmaksızın.
b) Öğretmenlerin Yurt içinde Hizmet İçi Eğitim Yoluyla Yetişrilmesi Hakkındaki Yönetmeliğe göre Bakanlık Müdürler Kurulu'nca hazırlanan öğrenim, ihtisas, bilgi ve görgü artırma planlarında belirtilen alanlarda öğrenim veya ihtisas yapmak veya bilgi ve görgülerini artırmak isteyen öğrenilenlere aylıklı veya aylıksız olarak;
Bakanlık merkez teşkilatında görevli personel için Personel Genel Müdürü, taşra teşkilatında görevli personel için il millî eğitim müdürünün teklifi üzerine vali tarafindan izin verilir. Ancak, (b) fıkrası çerçevesinde izin verilebilmesi için Hizmet İçi Eğitim Dairesi Başkanlığı koordinatörtüğünde gerekli islemin tamamlanmış olması şarttır.
Yurt Dışına Çıkış İzni
Madde 27- Kanunî izin sürelerini yurt dışında geçirmek istediğini EK-2 ile bildiren personelden durumları uygun görülenlerin yurt dışına çıkış izinleri, merkez teşkilatında görevli
olanlardan 15. maddenin (a) fıkrasında belirtilenler için Bakan, diğerleri için Personel Genel Müdürü, taşra teşkilatında görevli olanlar için ise il millî eğitim müdürünün teklifi üzerine vali tarafından verilir.
Bakan ve vali izin verme yetkilerim gerektiğinde alt kademelere devredebilir.
İkamet İzni
Madde 28- 657 sayılı Kanuna 2670 sayılı Kanunla eklenen ek 2. madde uyarınca, görevini aksatmamak kayıt ve şartıyla personelin görev yaptıkları kurum ve hizmet birimlerinin bulunduğu yerleşim merkezinin (mücavir alanları dahil) dışında ikamet etmelerine,
a) Merkez teşkilatında, mensup oldukları birimlerin en üst amirlerince,
b) Taşra teşkilatında millî eğitim müdürlerince,
izin verilebilir.
Öğretmenlerin yarıyıl ve yaz tatillerindeki ikameden için aynca izin şartı aranmaz. Ancak, izinlerini geçirecekleri yerlerin adresini görevli oldukları kurum müdürlüğüne bildirmeleri zorunludur.
Muvazzaflık Dışında Silah Altına Alınma
Madde 29- Hazarda ve seferde muvazzaflık hizmeti dışında silah altına alınan Devlet memurlanna, silah altında bulundukları sürece;
a) Merkez teşkilatında görevli bulunan personele Personel Genel Müdürlüğünce,
b) Taşra teşkilatında görevli bulunan personele millî eğitim müdürlüğünce, izin verilebilir.
Yürürlükten Kaldırma
Madde 30- 14/06/1983 tarih ve Personel Genel Müdürlüğü 460.23.PLN.YNT.Ynt.Şb.-83/1166/1288 sayılı BAŞEMİR ekinde yürürlüğe konulan "Millî Eğitim Bakanlığı İzin Yönergesi" ile 02/04/1991 tarih ve 209. Müsteşarlık/435 sayılı Onay ekinde yürürlüğe konulan "Millî Eğitim Bakanlığı Merkez Teşkilatı İmza Yetkileri Yönergesi"nin bu Yönergeye aykırı hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
Madde 31- Bu Yönerge onay tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Hastalık izinleri
Hastalık İzinleri
Madde 20- Memurlara 15. maddede belirtilen amirlerce hastalık raporlarında gösterilen istirahat süreleri kadar izin belgesi (EK-I) tanzim edilerek hastalık izni verilir.
Hastalık izinlerinin, raporda veya izin belgesinde aksine bir kayıt bulunmadığı takdirde görev mahallinde geçirilmesi zorunludur.
a. Sağlık Kurulu Raporlarına Göre Verilecek Hastalık İzinleri:
Resmî sağlık kurullarınca düzenlenen raporlarda gösterilen lüzum üzerine, memurlara verilecek lıastalık izin süresi 657 sayılı Kanunun 105. maddesinde öngörülen süreleri geçemez.
b. Tek Hekim Raporlanna Göre Verilecek Hastalık İzinleri:
1) "Memurların Hastalık Raporlarını Verilecek Hekim ve Resmî Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelik" uyarınca tek hekimlerce memur göreve başlamadan kısım kısmı veya bütün olarak 20 güne kadar rapor verilebilir.
Hastalığın devamı veya başka bir hastalığa yakalanma sebebiyle görevlerine başlayamayan memurların müteakip muayene ve tedavileri resmî yataklı tedavi kurumlarınca yapılır ve bunların hastalık raporları adı geçen kurumların sağlık kurullarınca düzenlenir.
Ancak, o yerde resmî tedavi kurumu bulunmaması ve hastanın, tıbbî veya ulaşım imkansızlığı sebebiyle resmî yataklı tedavi kurumu bulunan yere gönderilememesi halinde tek hekimler en çok 20 gün daha ikinci bir rapor verebilirler. Bu raporun geçerli sayılabilmesi için tıbbî sebeplerin hekimce, ulaşım imkansızlığının da mahallî mülkî amirlikten alınan bir yazı ile belgelendirilmesi ve kurumun veya il sağlık müdürlüğünün belirleyeceği sağlık kurullarınca da onaylanması gerekir.
2) Yıllık izinlerini kullanmakta iken hastalanan ve hastalık raporu verilen memurların kullanamadıkları yıllık izin süreleri, 657 sayılı Kanunun 102. maddesi göz önünde bulundurularak hesaplanır ve aynı Kanunun 103. maddesine göre kullandınlır.
3) Hekim veya sağlık kurullarınca hastalıkları dolayısıyla istirahatına lüzum görülen memurlardan görev mahallinde bulunanlar bir üst amirine, görev mahallî dışında bulunanlar ise o yerin millî eğitim müdürlüğüne en geç 2 gün içinde, sağlık raporlarını vermek zorundadırlar.
Raporu alan amir veya millî eğitim müdürlüğü yetkilisi, raporların usulüne uygun olup olmadığını tetkik ederek, usulüne uygun olmadığı anlaşılan raporları ibraz edenlerin en kısa zamanda görevlerine başlamalarını bir yazı ile bildirir.
Görev mahallî dışında alınmış usulüne uygun raporlar millî eğitim müdürlüğü tarafından raporun teslim edildiği gün içinde gerekli işlem yapılmak üzere personelin görevli olduğu kuruma en seri biçimde gönderilir.
4) Acil vakalarda düzenlenen hastalık raporları uyarınca hastalık izni verilebilmesi için raporda, vakanın acil olduğunun belirtilmiş olması şarttır.
Hastalık izni vermeye yetkili amirler, lüzum gördükleri takdirde hastalık raporunun acil bir vaka üzerine düzenlenip düzenlenmediğinin doğrulanmasını en yakın resmî sağlık kurulundan isteyebilirler.
Acil vaka olduğu belirtilmeyen raporlarla, resmî sağlık kurullarınca acil vaka üzerine düzenlenmediği belirtilen raporları alan memurlar, hastalık izni kullanıyor sayılmakla beraber en kısa zamanda "Devlet Memurlannın Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetme!igi"nin ilgili maddelerine göre muayeneye sevkedilir ve haklannda bu muayene sonucuna göre işlem yapılır.
5) Resmî sağlık kurullarınca düzenlenen veya onaylanan raporlara göre verilen hastalık izinleri hariç, tek hekimlerin değişik tarihlerde düzenledikleri hastalık raporlarında gösterdikleri zorunluluk üzerine, kendilerine yıl içinde toplam 40 gün hastalık izni verilen memurların, o yıl içinde bu süreyi aşan ilk ve müteakip bütün hastalık raporlarının geçerli sayılabilmesi için bunların kurumunun veya İl Sağlık Müdürlüğü'nün belirleyeceği resmî sağlık
kurullarınca onaylanması gerekir.
6) Resmî sağlık kurullarında fenne veya usule aykırı olarak onaylanan raporlarla,
"Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmî Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelik ve Devlet Memurları Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği"nde tespit edilen usul ve esaslara uyulmaksızın alınan hastalık raporlarına dayanılarak hastalık izni verilemez.
c. Yurt Dışından Alınan Raporlara Göre Verilecek Hastalık İzinleri;
Yurt dışında görevli memurlar ile geçici görevle veya bilgi ve görgülerini artırmak, staj yapmak gibi sebeplerle yurt dışına gönderilen yada kanunî izinlerini yurt dışında kullanan memurlardan hastalananların tedavileri, "Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmî Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelik"in 2. maddesi uyarınca büyükelçiler tarafından o ülkenin mahallî mevzuatına göre tespit edilerek Dışişleri Bakanlığına bildirilen hekim veya sağlık kuruluşlarınca yapılması ve hastalık raporlarının da aynı hekim veya sağlık kuruluşlarınca düzenlenmesi gerekmektedir.
Bu bakımdan yabancı ülkelerden alınan hastalık raporlarının geçerli sayılabilmesi ve tedavi giderlerinin karşılanabilmesi için;
a) Tedavi talebiyle ilk olarak ilgili misyon şefine başvurulması,
b) Muayene ve tedavinin misyon şefinin sevkedeceği hekim veya sağlık kuruluşunda yaptırılması,
c) Tedavi sonucu alınan rapor veya belgelerin Türkçe veya yabancı dildeki nüshalanın o ülke mevzuatına uygun olduğunu belirten şerhlerin konularak ilgili misyon şefi tarafından onaylanması,
şarttır.
Raporların yalnızca Türkçe tercümelerinin yabancı dildeki asıllarına uygun olduğunun misyon şefine onaylattırılması, raporun o ülke mevzuatına uygun olduğu anlamına gelmeyeceğinden bu usule uyulmadan alınan yurt dışı raporlarına dayanılarak hastalık izni verilemez.
Madde 32- Bu Yönerge hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.
Hastalık Raporları İzne Çevrilmeyenler
Madde 21- Usule veya fenne aykırı olması sebebiyle hastalık raporları izne çevrilmeyerek görevlerine başlamaları tebliğ edilen memurlardan görevlerine başlamayanlar, izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terketmiş sayılarak haklarında 657 sayılı Kanuna göre işlem yapılır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Aylıksız İzinler
Aylıksız İzin Türleri
Madde 22- Görülecek lüzum üzerine personele verilebilecek başlıca aylıksız izin türleri şunlardır.
a. Yakınlarının Hastalığı Sebebiyle Verilecek Aylıksız İzin:
657 sayılı Kanunun 108. maddesine göre, Devlet memuru refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya önemli bir hastalığa tutulmuş olması ve bunun raporla belgelendirilmesi şartıyla Devlet memurlarına istekleri üzerine en çok altı aya kadar aylıksız izin verilebilir.
b. Doğum Sonrası Aylıksız İzin:
Doğum sonrası 6 haftalık iznin, sezaryenla olması halinde düzenlenen sağlık raporunda gösterilen istirahat süresinin bitiminden itibaren, memurun isteği üzerine en çok 6 aya kadar aylıksız izin verilebilir. Bu sürenin tamamı bir defada verilebileceği gibi istek üzerine daha az
sürede de verilebilir. 6 aylık aylıksız iznin başlangıç tarihi doğum sonrası iznin bitim tarihidir. Bu tarihten sonra belirli bir süre görev yaparak aylıksız izin almak isteyenlere 6 aylık süreden görev yaptığı süreler düşülerek kalan süre kadar aylıksız izin verilir. 6 aylık sürenin bitimine l aydan daha az bir süre kalmışsa aylıksız izin verilmez.
c. Askerlik İçin Aylıksız izin:
Muvazzaf askerliğe ayrılacak memurlara, görev yerleri saklı kalmak suretiyle askerlik süresince aylıksız izin verilir.
d. Yurt İçine ve Yurt Dışına Sürekli Görevle Atanan Memurların Eşlerine Verilecek Aylıksız İzin:
Yurt içine ve yurt dışına sürekli görevle atanan memurların eşlerine en çok dört yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak, bu süre bir defada kullanılabileceği gibi bölümler halinde de kullanılabilir.
İşçi veya sözleşmeli statüde görevli olanların eşlerine bu fıkra uygulanmaz.
e. Dış Memleketlerde Görev Alacak Memurlara Verilecek Aylıksız İzin:
657 sayılı Kanunun değişik 77, maddesine göre kurumunun muvafakati ile yabancı bir memleket veya uluslar arası kuruluşta görev alacak memurlara Bakanlık teklifi (memurun görev yaptığı daire hazırlar) Başbakanın izni ile 3'er yıllık sürelerde memuriyet süresince toplam,
1) Yabancı memleketlerde 10,
2) Uluslararası kuruluşlarda 21, yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
f. Bilgilerini Artırmak Üzere Dış Memleketlere Gönderilecek Memurlara Verilecek Aylıksız izin:
Aslî memur olarak atanmış olanlardan mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere 657 sayılı Kanunun 78 ve 79. maddeleri uyarınca, dış burslara dayanılarak gönderilenlerin bir yılı aşan müddetleri ile şahsen özel burs sağlayanlara aylıksız izin verilebilir.
Bunlardan, uzatma süresi dahil dış burslara dayanılarak gönderilenlere verilecek aylıksız izin süresi 3 yılı, şahsen özel burs sağlayanlara verilebilecek aylıksız izin süresi ise 4 yılı hiçbir şekilde geçemez.
Ancak, şahsen özel burs sagiayanlara aylıksız izin verilebilmesi için bursun miktarı, şekli, süresi ve kaynağı bakımından izin vermekle yetkili makamca uygun bulunması şarttır.
g. Bilgilerini Artırmak Üzere Dış Memleketlere Gönderilen Memurların Eşlerine Verilecek Aylıksız İzin:
657 sayılı Kanunun 78 ve 79. maddeleri uyarınca, mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere gönderilen memurların eşlerine, en çok 4 yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak, bu süre bir kerede kullanılabileceği gibi bölümler halinde de kullanılabilir.
İşçi veya sözleşmeli statüde görevli olanların eşlerine bu fıkra hükmü uygulanmaz.
Aylıksız İzin İsteğinde Uyulacak Esaslar
Madde 23- Aylıksız izin işlemlerinin yürütülmesinde aylıksız izin isteğinde bulunan personelin; Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkında Yönetmelik'de belirlenen usul ve esaslara uygun bir dilekçe ile en az onbeş gün (acil vakalar hariç) önceden müracaat etmesi, dilekçede aylıksız izne ayrılmak istediği tarihin belirtilmesi ve aşağidaki belgelerin eklenmesi gerekir.
1) Yakınlarının hastalığı sebebiyle alınacak aylıksız izin için; memurun ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirdiğini ya da önemli bir hastalığa tutulduğu günü ve memur refakat etmediği takdirde hayatinin tehlikeye gireceğim belirten en az hükümet tabibinden alınacak sağlık raporu. Raporda, yalnız hastalık veya hastalıkla birlikte "refakat edilmesi gerekir" şeklinde belirtilen ifadeler aylıksiz izin verilmesinde yeterli değildir.)
2) Doğum sonrası alınacak aylıksız izin için; doğum raporu veya doğum olayını belgeleyen resmî belge,
3) Askerlik dolayısıyla alınacak aylıksız izin için; sevk pusulası,
4) Yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere yurt dışına gidecekler için; eğitim veya öğretim yapacağı kurumundan alınacak belge, dış burs veya şahsen özel burs sağladığına dair belge,
Bunların eşleri için verilecek aylıksız izinlerde, eşlerinin yurt dışında yukarıda belirtilen sebeplerle bulunduğunu gösterir belge,
5) Yurt dışına veya uluslararası bir kuruluşta görev alanlar île bunların eşlerine verilecek aylıksız izin için; görevlendirme belgesi.
Aylıksız İzin Verme Yetkisi
Madde 24- Bu Yönerge kapsamına giren personelin aylıksız izinleri;
a) 22. maddenin (e) ve (f) fıkrası kapsamına girenlere Bakan tarafından,
b) 22. maddenin diğer fıkraları kapsamıına girenlerden, merkez teşkilatında görevli olanlara ilgili birim amirinin muvafakati ile Personel Genel Müdürü tarafından, taşra teşkilatında görevli olanlara ise il millî eğitim ınüdürünün teklifi üzerine vali tarafından
verilir.
Gerektiğinde izin verme yetkisi alt kademelere devredilebilir.
Sicil dosyası Bakanlıkta tutulup, aylıksız izinleri valilikçe verilen personelin izni onaylarının bir süreri sicil dosyalarına konulmak üzere 15 gün içinde Bakanlığa (Personel Genel Müdürlüğü) gönderilir.
Aylıksız İzinleri Bakanlıkça yürütülen personel için Personel Genel Müdürlüğünce, valilikçe yürütülen personel için ise il millî eğitim müdürlüklerince düzenli kayıt tutulur.
Göreve Başlama Mecburiyeti
Madde 25- Aylıksız izin alan personel, izin süresinin bitiminden önce mazeret sebebinin ortadan kalkması halinde derhal görevine dönmek zorundadır. Mazeret sebebi ortadan kalktığı veya aylıksız izin süresi bittiği halde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılırlar.
ALTINCI BÖLÜM
Diğer İzinler
Öğrenim İzni
Madde 26- Bakanlık personelinden;
a) Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü ile Devlet Memurları Yabancı Diller Eğitim Merkezine devam edenlere, 7163 sayılı Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Teşkilat Kanununun 15. maddesi, Devlet Memurları Yabancı Diller Eğitim Merkezî Yönetmeliği'nin 14. maddesi ve Eğitim İç Yönetmeliğinin 34. maddesi gereğince eğilim süresince özlük haklarına dokunulmaksızın.
b) Öğretmenlerin Yurt içinde Hizmet İçi Eğitim Yoluyla Yetişrilmesi Hakkındaki Yönetmeliğe göre Bakanlık Müdürler Kurulu'nca hazırlanan öğrenim, ihtisas, bilgi ve görgü artırma planlarında belirtilen alanlarda öğrenim veya ihtisas yapmak veya bilgi ve görgülerini artırmak isteyen öğrenilenlere aylıklı veya aylıksız olarak;
Bakanlık merkez teşkilatında görevli personel için Personel Genel Müdürü, taşra teşkilatında görevli personel için il millî eğitim müdürünün teklifi üzerine vali tarafindan izin verilir. Ancak, (b) fıkrası çerçevesinde izin verilebilmesi için Hizmet İçi Eğitim Dairesi Başkanlığı koordinatörtüğünde gerekli islemin tamamlanmış olması şarttır.
Yurt Dışına Çıkış İzni
Madde 27- Kanunî izin sürelerini yurt dışında geçirmek istediğini EK-2 ile bildiren personelden durumları uygun görülenlerin yurt dışına çıkış izinleri, merkez teşkilatında görevli
olanlardan 15. maddenin (a) fıkrasında belirtilenler için Bakan, diğerleri için Personel Genel Müdürü, taşra teşkilatında görevli olanlar için ise il millî eğitim müdürünün teklifi üzerine vali tarafından verilir.
Bakan ve vali izin verme yetkilerim gerektiğinde alt kademelere devredebilir.
İkamet İzni
Madde 28- 657 sayılı Kanuna 2670 sayılı Kanunla eklenen ek 2. madde uyarınca, görevini aksatmamak kayıt ve şartıyla personelin görev yaptıkları kurum ve hizmet birimlerinin bulunduğu yerleşim merkezinin (mücavir alanları dahil) dışında ikamet etmelerine,
a) Merkez teşkilatında, mensup oldukları birimlerin en üst amirlerince,
b) Taşra teşkilatında millî eğitim müdürlerince,
izin verilebilir.
Öğretmenlerin yarıyıl ve yaz tatillerindeki ikameden için aynca izin şartı aranmaz. Ancak, izinlerini geçirecekleri yerlerin adresini görevli oldukları kurum müdürlüğüne bildirmeleri zorunludur.
Muvazzaflık Dışında Silah Altına Alınma
Madde 29- Hazarda ve seferde muvazzaflık hizmeti dışında silah altına alınan Devlet memurlanna, silah altında bulundukları sürece;
a) Merkez teşkilatında görevli bulunan personele Personel Genel Müdürlüğünce,
b) Taşra teşkilatında görevli bulunan personele millî eğitim müdürlüğünce, izin verilebilir.
Yürürlükten Kaldırma
Madde 30- 14/06/1983 tarih ve Personel Genel Müdürlüğü 460.23.PLN.YNT.Ynt.Şb.-83/1166/1288 sayılı BAŞEMİR ekinde yürürlüğe konulan "Millî Eğitim Bakanlığı İzin Yönergesi" ile 02/04/1991 tarih ve 209. Müsteşarlık/435 sayılı Onay ekinde yürürlüğe konulan "Millî Eğitim Bakanlığı Merkez Teşkilatı İmza Yetkileri Yönergesi"nin bu Yönergeye aykırı hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
Madde 31- Bu Yönerge onay tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 32- Bu Yönerge hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür

0 yorum: